Artikler er Joomla’s hovedindhold. Når du på din hjemmeside skal have tekster m. dertilhørende billeder osv., skal dette indsættes i artikler.

I administrationens kontrolpanel kan du trykke på “artikler”, hvorefter du kommer til oversigten over alle din hjemmesides artikler. Øverst på siden ses en menubjælke:
      Joomla articles menu
De vigtigste funktioner her er:

• Ny: Opretter en ny artikel
  • Rediger: Redigerer den artikel du har sat flueben ud for
  • Publicer: Gør de markerede artikler aktive; de vises nu på hjemmesiden
  • Afpublicer: Gør de markerede artikler inaktive; de vises ikke længere på hjemmesiden
  • Fremhævet: Sætter de markerede artikler på forsiden
  • Papirkurv: Sletter de markerede artikler
Når du på et tidspunkt har en uoverskuelig mængde artikler, kan du med filtrer-funktionen få vist de artikler der i titlen indeholder det du skriver i filtrer-feltet.

Tilføj ny artikel
Hvis du trykker på Ny, vil følgende komme frem:

Joomla add new article

De vigtigste ting at udfylde er:

• Titel: Artiklens titel, som også er overskriften
  • Kategori: Har du oprettet kategorier for dine artikler, kan du vælge en af dem her. Denne står pr. standard på ”Uncategorised”, eller den kategori der er først
  • Artikeltekst: Her er selve indholdet: Teksten skrives her og du kan indsætte billeder.

Det anbefales at du trykker “Gem” på menubjælken øverst en gang i mellem mens du skriver din artikel. Dette er for at undgå at dit arbejde går tabt, hvis der sker noget uventet.

Når du har skrevet din artikel, trykker du på “Gem & luk” i menubjælken øverst, og din artikel er gemt. Den skulle nu gerne fremgå af oversigten over artikler.

Redigering af artikler

Selve artikelteksten kan formateres, så den får det udseende du ønsker. Dette gøres ved hjælp af en række knapper på en værktøjslinje, der minder meget om et almindeligt tekstbehandlingsprogram som Word.
Her følger en forklaring på de vigtigste og mest brugte knapper.

Text formatting (bold, italic, underline, strikethrough)
Gør den markerede tekst fed (B), kursiv (I), understreget (U) eller gennemstreget (S).
Her anbefales det at du ikke benytter understreget, da besøgende kan tro at teksten er et link, og klikke forgæves.

Text placement
Gør den markerede tekst venstrestillet, centreret, højrestillet eller med lige marginer.

List (bulleted, numerical)
Disse to laver en punktopstilling eller en opstilling med tal.

Links (insert, remove, anchor, picture)
De fire knapper gør følgende: Indsætter et link, fjerner et link, indsætter et anker og indsætter et billede.
Klik på billede-knappen vil give dig adgang til at indsætte billeder hvis du kender den komplette sti til disse.
Dette kan umiddelbart være noget teknisk, så i stedet kan denne knap benyttes under artikel-vinduet:
      Button (insert picture)

Denne knap åbner et nyt vindue, hvori du kan vælge i mellem billederne der ligger på serveren. Her kan du også uploade nye billeder via ”Upload fil” i bunden. Du vælger bare billedet med ”Vælg filer”, og derefter klikker ”Start Upload”. Herefter vil billedet ligge på serveren. Vinduet ser sådanne ud:

Upload picture window

Efter klik på billedet, kan Billedebeskrivelse udfyldes, og ”Indsæt” indsætter billeder hvor markøren blinkede på artikelteksten.
Billedeegenskaberne kan ændres efter indsættelse via klik på det lille billedeikon i værktøjslinjen.

”Paragraph”-vælgeren ændrer tekstens udseende. Du kan vælge imellem foruddefinerede skrifter, bl.a. en række overskrifter. Brug disse korrekt: Almindelig tekst bør være ”Paragraph”, hovedoverskrifter bør være ”Header 2” og underoverskrifter  ”Header 3”.
” Header 1” bør du ikke bruge, da denne automatisk benyttes til artiklens titel.
      Paragraph dropdown list

Grunden til de stringente anbefalinger for overskrifter er alene for søgemaskineoptimeringens skyld.
Hvis du vil vide mere om søgemaskineoptimering, kan du kontakte Webitall fra vores hjemmeside: https://www.webitall.dk/kontakt