Joomla består af fem elementer: Komponenter, Moduler, Artikler, Menuer og Skabeloner

Artikler:
Artiklerne er informationerne på hjemmesiden. Disse er i deres placering og fremstilling oplagte at have de store tekst- og billedområder i. Oftest er Joomla’ens opbygning lavet for at kunne vise artiklerne på den mest læsevenlige og iøjefaldende måde.

Menuer:
Menuer indeholder menupunkter. Et menupunkt er en henvisning til f.eks. artikler, komponenter eller ekstern adresser. Vil man have en artikel tildelt et menupunkt, gøres dette nemt ved at vælge den tilsvarende menu type, og derefter, hvilken artikel man vil linke til. Hvis artiklen f.eks. har moduler tilføjet, vil disse også blive vist.

Moduler:
Et modul er specielt indhold, om det er tekst, billeder eller dynamisk indhold. Vi placerer moduler på foruddefinerede områder i skabelonen (modulplaceringer), og på specifikke menuelementer.
Oftest er de overordnede grafiske elementer på hjemmesiden moduler. Dette betyder at vi kan tænde/slukke/udskifte dem alt efter hvilken side der vises.
Alt efter skabelonens opbygning, bruges moduler også til at vise ekstra informationer og/eller billeder som tilknytning til den pågældende sides indhold. Menuen bliver også vist med et modul. For eksempel kan man sætte hjemmesiden til at vise en kontaktformular sammen med en artikel, når man klikker på ”Kontakt”-menuelementet – samtidigt med at menuen, søg-feltet og bunden med adressen automatisk kommer på.

Komponenter:
Komponenter kan bedst defineres som ekstra programmer til hjemmesiden.
Oftest er disse med flere funktioner og indstillinger end i moduler. For eksempel vil en webshop i Joomla’en være en komponent der er installeret, opsat og designet.

Skabeloner:
En skabelon er Joomla’s udseende og skelet.
I skabelonen er der defineret modulpositioner og overordnede grafiske elementer. Det er skabelonen der bestemmer hvor man kan indsætte moduler, og hvordan de omkringliggende elementer skal forholde sig hvis der bliver indsat et sådanne. Skabelonen kan for eksempel bestemme at hvis der skal indsættes et modul til højre for artiklen (på en foruddefineret modulplacering), skal artikel-holderen være smallere så modulet kan være præcist til højre for, med en lille smule afstand imellem. Artikelholderen kan altså være modulets bredde smallere, plus en lille smule afstand imellem.